Financieel Vastgoed

Op een verantwoorde manier een ZZP hypotheek afsluiten

Hypotheek

Als het om een ZZP hypotheek gaat dan zijn hypotheekverstrekkers altijd kritisch. De reden hiervoor is eenvoudig. Als ZZP’er heb je namelijk meestal geen stabiel inkomen en daardoor loop je meer financieel risico. Daarnaast zijn heel veel ZZP’ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Hoe kun je op een verantwoorde manier toch een ZZP hypotheek afsluiten?

Je hebt meer financiële zekerheid met een NHG hypotheek

Ben je minimaal één jaar actief als zelfstandige ondernemer dan kun je een NHG hypotheek aanvragen. Een NHG hypotheek is net even wat anders dan normale hypotheken en bied je een stukje zekerheid. Je loopt veel minder financieel risico met dit type hypotheek. Een NHG geeft namelijk de garantie van het terugbetalen van de restschuld als je dat door bepaalde omstandigheden zelf niet meer kunt doen. Overigens zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Wil je een NHG ZZP hypotheek aanvragen dan heb je tenminste een inkomensverklaring voor een ondernemer nodig.

Gebruik je eigen vermogen en je spaargeld op een verstandige manier

Heb je een eigen vermogen of spaargeld dan kun je dat bij een hypotheek aanvraag inwisselen voor lagere maandlasten. Echter is het soms financieel meer aantrekkelijker om hoge maandlasten te houden en spaargeld achter de hand te houden. Voor als het periodes wat minder loopt. Je moet er rekening mee houden dat als je een eigen huis gaat kopen je altijd eigen geld nodig hebt. Spaargeld wel of niet inbrengen hangt ook af van de hypotheekrente, fiscale gevolgen en rendement over het spaargeld. Weet je het niet zeker dan doe je verstandig om een hypotheekadviseur te laten berekenen wat het meest voordeligst is. Wisselt je inkomen sterk per maand zorg dan dat je altijd maandelijks wat opzij zet. Dit als buffer om tegenvallers te kunnen opvangen of pensioen.

Je bent arbeidsongeschikt, wat dan?

Ben je een ZZP’er dan kun je ook arbeidsongeschikt worden. Dat betekent dat je opeens zonder een inkomen komt te zitten. En dat kan betekenen dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af om een financieel vangnet te creëren. Een alternatief voor zo’n verzekering heet het Broodfonds. Dit is een collectief fonds samengesteld door ondernemers om samen de arbeidsongeschiktheid te dragen. Interesse in een arbeidsongeschiktheidsverzekering let dan niet alleen op prijs, maar ook op de voorwaarden van een uitkering krijgen.

Meer info: Finaforte.nl

Similar Posts